Budjettiretkeily

Maastoon vain paksulla lompakolla?

Toisin kuin sosiaalinen media ja nykyaikainen retkeilykulttuuri usein saavat meidät uskomaan, ei retkeily ja erityisesti sen aloittaminen vaadi kultaa ja timantteja. Tokihan tähänkin, kuten kaikkiin harrastuksiin, voi upottaa niin paljon massia kuin haluaa, mutta välttämätöntä se ei ole. 

Mites varusteet?

Kuten todettua, osa varusteista on hintavampia kuin toiset, mutta uutena ostettaessa varusteisiin saa uppoamaan rahaa ihan kunnolla. Edullisemmaksi tulee hankkia käytettyjä varusteita esimerkiksi kirpputoreilta, Torista ja kierrätyskeskuksista, tai vielä parempi – lainata.

Varusteiden lainaaminen käy kätevästi vaikkapa meiltä Eräsampon kautta, tai ystäviltä ja sukulaisilta. Naapurilta voi tulla teltta, sisarukselta makuupussi ja eteisen kaapista voi löytyä metsäilyyn sopivaa takkia, tai kumisaappaat. Jos taas retkeilee kaveriporukassa, ei jokaiselta tarvitse löytyä omaa retkikeitintä ja telttaa, vaan riittää jos yhdeltä löytyy retkikeitin ja toiselta teltta.

Esimerkiksi Tampereen kierrätyskeskuksista Lielahdessa, Nekalassa ja Jankassa, voi löytyä jopa käyttämättömiä varusteita retkeilyyn. Myös käytetyt vaatteet saattavat olla huippukuntoisia, käyttämättömän veroisia ja yleensä älyttömästi halvempia kuin uutena ostettaessa. Tokihan kirppareilta löytää myös huonolaatuista ja kaltoinkohdeltua kampetta, ja siksi kannattaa olla tarkkana mitä on ostamassa. Joskus varusteiden huonokuntoisuus saattaa olla vaikeaakin huomata, sillä laadun tunnistus kertyy kokemuksen kautta.

Varustelainaamosta saat lainattua paljon erilaista, kokeneiden harrastajien testaamaa kampetta, joihin voit tutustua täällä: Lainaa varusteita

Entä retkikohteet ja matkustus?

Tampereen ja Pirkanmaan alueella on valtavat määrät hyviä retkeilyreittejä- ja kohteita. Ei siis ole tarvetta matkustaa kauas, kun läheltäkin löytyy mitä monipuolisempia ympäristöjä ja kohteita jokaiseen tarpeeseen. Tampereen bussi- ja lähijunaverkosto on laaja ja sen varrelta löytyy useita kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämiä reittejä. Laavuja, kotia ja virallisia nuotiopaikkoja on paljon.

Bussilla matkustaminen ja kimppakyydit mahdollistaa edullisen liikkumisen retkikohteisiin. Usein retkeilijä kaipaa rengasreittinä tunnettua reittiä, jonka lähtö- ja paluupiste on sama, ja johon auton voi jättää helposti, mutta se ei ole vaatimus. Autonsiirtopalveluiden maksut voi porukalla jakaa osiin, mutta myös taksilla voi siirtyä takaisin lähtöpisteelle. Myös mahdollisuudet kulkea bussilla on lähialueretkeilyssä melko korkeat. Mikseipä voisi hyödyntää myös erilaisia Facebookin kimppakyytiryhmiä? Erilaisia keinoja on monia, ja niillä mahdollistetaan myös muilla kuin rengasreiteillä kulkemisen.
Eräsammon Teemu on esimerkiksi pähkäillyt ääneen Facebookissa, että miten pääsen tiettyyn retkeilykohteeseen ilman autoa. Hetken päästä tuli viestiä henkilöltä, joka sattui työskentelemään kohteen vieressä ja tarjosi kyytiä perille. Kysyvä ei siis tieltä eksy! Toki aina pitää käyttää omaa harkintaa hypätessään tuntemattoman henkilön kyytiin.

Retkiruokahan on niin kallista…

Niinhän se on, jos ostat parin päivän ruoat valmispakkauksissa. Retkiruoka voi kuitenkin olla juuri niin edullista kuin siitä itselleen tekee. Edulliset raaka-aineet ja valmius kokata itse mahdollistaa paljon, joten mitä enemmän haluaa nähdä vaivaa suunnitteluun ja itse ruoanlaittoon, sen halvemmalla pääsee. Retkikeittimet toki saattaa olla kalliita, mutta vaikkapa kolmijalkakaasupolttimen hankinta on edullisempi vaihtoehto, kuin moniosainen merkkiretkikeitin.

Edulliset ruoka-aineet löytää ihan tavallisesta ruokakaupasta. Riisi ja makaroni on edullista sekä kevyttä kuljetettavaa, sopiva hiilihydraatin lähde ja moniin ruokavalioihin soveltuvaa. Sekä hiilihydraatteija ja proteiinia löytyy esimerkiksi kvinoasta ja couscousista, mutta proteiinia saa myös soijarouheesta, pavuista, härkäpapurouheesta ja vaikkapa itse kuivatusta jauhelihasta. Kuidun lähteinä toimii vaikkapa kasvikset (myös kuivatut käy), kaurapuuro, pähkinät ja vaikkapa mysli. Rasvoja saa niin ikään pähkinöistä, voista ja öljystä, ja vaikka voin kuljettaminen voi tuntua erikoiselta, sen säilyvyys on erinomainen ja käyttötarkoitukset laajat.