Retkeilymyytit

Retkeily on vain pienikokoisille ja nuorille ihmisille. 

Tarua: Vaikka sosiaalinen media on täynnä mitä upeimpia välineitä, varusteita ja vaatteita ja esillä on vain mitä mediaseksikkäimpiä retkeilyharrastajia, on retkeily sopivaa kaikille iästä, kehosta, sukupuolesta ja seksuaalisuudesta riippumatta. Liikuntarajoitteisille on myös olemassa retkeilypalveluja, joten sekään ei ole este.

Sukupuoli merkkaa retkeillessä.

Tarua: Monet varusteet on jaoteltu binäärisen sukupuolikäsityksen mukaan. Esimerkiksi samassa kenkämallissa saatta olla määritelty miesten kengäksi tietyt koot ja vain ruskea värivaihtoehto, ja naisille määritelty kenkä puolestaan sisältää kymmenen eri väriä ja alle 40-koon vaihtoedot. Makuupusseissa sama binäärinen jaottelu jakautuu yleensä niin, että naisten pusseissa on usein enemmän täytettä ja ne saattaa olla lantion kohdalta hivenen leveämpiä – ominaisuuksia, joita jokainen retkeilijä voi hyödyntää. 

Itselle hyvä varuste ei määräydy valmistajan sukupuolirajoitusten mukaan, vaan oman kropan sekä tottumusten perusteella!

Metsään lähdetään vain kalleimmilla ja parhaimmilla varusteilla.

Tarua: Retkeillessä on mahdollista käyttää muitakin varusteita kuin kalleimpia merkkivaatteita ja -varusteita. Hyviä varusteita löytää käytettynä ja niitä voi myös lainata, eikä kaikkia varusteita tarvitse hankkia heti. Lisää budjettiretkeilystä löydät täältä: Budjettiretkeily

Ilman kokemusta ei voi retkeillä.

Tarua: Retkeilyharrastus on mahdollista aloittaa matalalla kynnyksellä. Kokemusta kertyykin pikkuhiljaa, ja ensimmäiset retket kannattaa suunnitella hyvin matalalla kynnyksellä; kahvi termariin ja eväsleipä mukaan, ja sitten suunta vaikkapa lähimmälle viralliselle nuotiopaikalle tai laavulle.

Retkeily tarkoittaa pitkiä vaelluksia lapissa.

Tarua: Retkeilyä on pitkien vaellusten lisäksi esimerkiksi päiväreissut, yhden yön majoittumiset laavulla, pienet kävelyt luonnossa ja muu helppo ulkoilu. Vasta kokemuksen karttuessa kannattaa suunnata katseet pidempiin ja vaativampiin reissuihin. Sitä paitsi kokemuksella Eräsampon tiimi voi sanoa, että upeita retkikohteita löytyy myös Etelä-Suomesta, eikä aina tarvitse lähteä lappiin saakka.

Mukaan täytyy pakata GPS-laitteet.

Totta ja tarua: Erilaiset satelliittipuhelimet ja koordinaattilisävarusteet on ihan päteviä, eivät ne ole välttämättömiä, tai ainakaan ainut valinta mukaan. Vaikka puhelimen GPS-paikannukset on nykyään suhteellisen tarkkoja ja akkupankeissa voi riittää virtaa pitkäksikin aikaa, on “valeturvallisuus” nykyajan rasite. Tämä tarkoittaa liiallista luottamista sähköisiin paikantimiin ja karttapalveluihin, jotka voivat pettää täysin. Kannattaakin matkaan pakata aina varmuuden vuoksi perinteiset kartta ja kompassi!

Ruokamyyttejä

Retkiruoaksi soveltuu mikä vain.

Totta ja tarua: Vaikka retkellä voi teoriassa syödä mitä vaan, kannattaa suunnitella ruoat ravintopitoisiksi, valmistustavaltaan retkelle sopiviksi ja säilyvyydeltään säänmukaisiksi. 

Tällä tarkoitamme, ettei metsäpalovaroituksen aikaan kannata suunnitella valmistavansa ruokia nuotiolla, eikä pidemmille retkille kannata ottaa ruoaksi vain näkkileipää. Liha- ja maitotuotteiden säilyvyys on talvella ja syksyllä parempi kuin kesällä, mutta kesäaikaan säilyvyyttä voi puolestaan lisätä kuivaamalla ruoat etukäteen.

Vain sekasyöjä ilman allergioita löytää sopivaa retkimuonaa.

Tarua: Kuten ruoat ylipäätään, on myös retkiruokavalikoima laajentunut viime vuosina huimasti. Netistä löytyy runsaasti helppoja ja edullisiakin reseptejä maastoruokailuun, joihin on huomioitu esimerkiksi gluteeniton ja vegaaninen ruokavalio.