Palkkatoiveen esittäminen jakaa mielipiteitä ja aiheuttaa usein myös stressiä työnhakijalle. Moni pelkää jäävänsä ulos rekrytointiprosessista yli- tai alihinnoittelemalla itsensä ja osaamisensa jo rekrytoinnin alkumetreillä.
Joskus palkkatoive pyydetään jo hakemuskirjeessä tai työnhakulomakkeessa, toisinaan palkka tulee puheeksi vasta työhaastattelussa. Joka tapauksessa on täysin normaalia tuntea epävarmuutta palkkatoivetta esittäessä, sillä palkoista puhutaan edelleen vähän ja valitettavasti edelleen vain harva työnantaja kertoo palkkaa suoraan tai avaa palkkausta työpaikkailmoituksissaan.
Listasimme Etapin viisi vinkkiä, joiden avulla valmistaudut vastamaan palkkakysymykseen.
- Tutki alan palkkausta – Selvitä netin avulla sekä tuttavien kanssa keskustelemalla, millaisia palkkoja alalla keskimäärin maksetaan. Tutustu myös alan ammattijärjestöjen palkkataulukoihin tai alan työehtosopimuksiin, sillä niistä saa hyvin käsityksen alan palkoista ja niiden kehityksestä. Kun suunnilleen hahmotat alan palkkatason, voit miettiä, miten oma kokemuksesi ja osaamisesi vertautuu muihin ja pystyt näin arvioimaan, millaista palkkaa sinun tulisi saada.
- Laske itsellesi pohjasumma – Palkkatoivetta kannattaa lähteä miettimään niin sanotun pohjasumman avulla, eli miettien kuinka paljon tarvitset kuukaudessa rahaa, jotta selviät välttämättömistä kuluista. Näihin kuluihin kuuluu esimerkiksi vuokra, laskut sekä muut asumiseen ja elämiseen liittyvät menot. Tämän pohjalta voit arvioida, mikä on sopiva kokonaissumma, jonka haluat työstäsi ansaita ja jonka koet riittäväksi. Jos työnantajan suunnittelema palkkaus ei kohtaa menojesi ja itsellesi määrittelemäsi pohjasumman kanssa, kannattaa katsoa muita työpaikkoja.
- Valmistaudu neuvottelemaan – Valmistaudu keskustelemaan palkasta huolellisesti, jotta et jää sanattomaksi, kun työnantaja tiedustelee palkkatoivettasi. Haastattelija saattaa pyytää kertomaan tarkan palkkatoiveen eli euromääräisen summan. Jos tämä tuntuu epämukavalta, voit kiertää kysymyksen esimerkiksi kertomalla, että lopullinen palkkapyyntösi on joustava sekä riippuu tarkemmasta toimenkuvasta ja työtarjouksesta. Jos koet, että sinulla ei ole tarpeeksi tietoa työtehtävästä palkkatoiveen määrittelyä varten, kysy lisäkysymyksiä toimenkuvasta ja sen vastuista. Älä kuitenkaan pelkää antaa osaamisellesi hintaa.
- Suhteuta muihin etuihin – Palkan lisäksi on hyvä punnita muitakin työnantajan tarjoamia etuja, kuten lounasetua, matkakorvauksia tai erilaisia koulutuksia, joita työnantaja tarjoaa. Joskus voit kokea tärkeäksi jo itsessään arvokkaan työkokemuksen ja loistavat etenemismahdollisuudet tai vaikkapa lyhyen työmatkan tai mahdollisuuden työskennellä etänä. Kannattaa siis pohtia, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja minkä toiveiden suhteen olet valmis joustamaan.
- Perustele toiveesi – Kun vihdoin palkkatoiveesi on kirkastunut, kerro se empimättä ja kerro myös, miksi olet juuri kertomasi summan arvoinen. Perustelut vakuuttavat työnantajan siitä, että sinulla on käsitystä alan palkkaustasosta ja ettei summa ole hatusta vedetty. Muista kuitenkin kuunnella ja ole valmiina neuvottelemaan.