Työhaastattelu on tilanne, jonka aikana työnhakijan pitää osoittaa työnantajalle olevansa sopivin henkilö tehtävään. Kutsu työhaastatteluun tarkoittaa, että olet jo tehnyt työnantajaan jonkinlaisen vaikutuksen ansioluettelollasi ja työhakemuksellasi, mutta se ei tarkoita, että haastatteluun voi lähteä liian itsevarmana ja valmistautumatta. Järjestettiin haastattelu sitten kasvotusten tai etänä, tietyt asiat kannattaa muistaa jokaiseen haastatteluun valmistautuessa.
Lue Etapin viisi vinkkiä työhaastattelussa onnistumiseen:
- Tutustu työnantajaan ja osoita olevasi aidosti kiinnostunut – Aloita tutustuminen työnantajaan ja sen toimintaan hyvissä ajoin. Vieraile yrityksen nettisivuilla, googlaa yritys sekä tutki sen kanavia ja julkaisuja sosiaalisessa mediassa. On hyvä miettiä myös etukäteen, mitä hakemasi työtehtävä tulee sisältämään ja millaisia vastuita roolissa on. Lue vielä kerran työpaikkailmoitus läpi ja tarkista, mitä hakijalta toivotaan. Osoita olevasi aidosti kiinnostunut ja mieti, miten sinä lähtisit toteuttamaan hakemaasi työtehtävää.
- Tunnista vahvuutesi ja heikkoutesi – Hyvä työntekijä tuntee itsensä ja tietää mistä puhuu. Pohdi ja listaa vaikkapa ylös itsellesi ennen työhaastattelua, mitkä ovat vahvuutesi, heikkoutesi, kehittämiskohteesi ja osaamisalueesi. Näiden ominaisuuksien hahmottamiseen auttaa aiempien työtehtäviesi miettiminen: missä onnistuit, missä mokasit, miten selvisit vaikeasta tilanteesta ja mistä sait kiitosta.
- Älä liiottele, vaan ole oma itsesi työhaastattelussa – Työhaastattelussa on tärkeintä olla oma itsensä. Sinun on siis luotettava itseesi ja taitoihisi, sekä osoitettava pätevyytesi ja korostettava kokemusta, josta voi olla hyötyä hakemassasi tehtävässä. Joudut varmasti vaikeuksiin, jos valehtelet puhuvasti sujuvasti viittä eri kieltä tai olevasi yhtä kovassa kunnossa kuin Usain Bolt. Liioittelu on helppo havaita, ja tiedot on helppo tarkistaa.
- Vastaa vain sallittuihin kysymyksiin – Työhaastattelussa ei nimittäin saa kysyä mitä tahansa, eikä mihin tahansa tarvitse vastata. Esimerkiksi ikään, terveydentilaan, perhesuhteisiin, etniseen taustaan ja poliittiseen vakaumukseen liittyvät kysymykset ovat kiellettyjä. Jos kohtaat yksityisyyttäsi loukkaavan kysymyksen työhaastattelussa, hoida tilanne tahdikkaasti, mutta jämäkästi. Selvitä miksi henkilökohtainen tieto on yritykselle relevanttia tai kerro, ettei tieto ole työtehtävän kannalta olennaista, ja että jätät siksi vastaamatta kysymykseen. Voit myös tuoda esiin, ettei kysymystä ole sopivaa tai sallittua kysyä työhaastattelussa. Käännä tämän jälkeen keskustelu johonkin työn kannalta relevanttiin aiheeseen. Pyri aina selvittämään tilanne hyvässä hengessä, pitäen kuitenkin kiinni omista oikeuksistasi.
- Lopeta haastattelu vahvasti – Haastattelun lopussa tärkein tavoitteesi on jäädä positiivisesti haastattelijan mieleen. Pidä siis huoli, että haastattelija tietää haastattelun päätyttyä, kuka olet, mitä osaat ja miksi juuri sinut tulisi valita tehtävään. On myös syytä valmistautua vastaamaan kysymykseen siitä miksi juuri sinut tulisi valita yritykseen. Kysy lopuksi kysymyksiä yritykseen ja tehtävään liittyen ja varmista myös, että tiedät milloin ja miten prosessi jatkuu, sekä tuleeko sinun esimerkiksi olla yhteyksissä jatkosta vai onko rekrytoija yhteyksissä sinuun. Voit ennen haastattelua vaikkapa kirjoittaa ylös kysymyksiä, joita sinulla herää työpaikasta tai työnantajasta.